lauantai 10. marraskuuta 2012

Lumiaita ja ketunkolo

Viime yönä oli pakkasta 16 astetta. Järven selkä lainehtii vielä eikä jäätyminen oli lähellä, koska taas tulee suojakelit ainakin sääennustuksen mukaan. Lumitöitä on tehty jo useana päivänä. Eilen laitoimme lumiaidan. Se helpottaa vähän lumitöitä talvituiskulla. Silloin kun tuuli puhaltaa järveltä eli etelä-lounas suunnalta lumi tukkii tien kokonaan. Joskus jopa metriseen kinokseen ei pysty mönkijä eikä lapioida jaksa. Jos näin tapahtuu, ei pääse kotoa mihinkään, ennenkuin naapuri käy linkoamassa tien. Lumen paljoutta tiensuussa lisää vielä aura-auto, joka heittää lumet tieltä jo ennestään paksun lumikerroksen päälle. 



Lintujen syöttöpaikalle ovat löytäneet tiensä niin pienet linnut kuin vähän isommatkin. Kuukkeli ajaa pois tiaiset ja närhet kuukkelin. Närhiä on käynyt erityisen paljon. Yhtä aikaa saatta näyttäytyä neljäkin närheä. Tikka vierailee myös hirven rasvan kimpussa. Tiaiset ja tikka mahtuvat ruokailemaan yhtä aikaa.

Kävelin tänään ensimmäistä kertaa lahden yli jäätä myöten vastarannalle.  Lumipeitteessä näkyi selvästi jäniksen ja ketun jäljet. Seurasin ketun jälkiä jotka johtivat vanhalle ketunkololle. Se on ollut asumaton jo monta vuotta. Tämä kettu ainakin oli kurkistanut pesään, nuuhkaisi ja poistui.





















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti