sunnuntai 25. elokuuta 2013

Auringonkukkien kilpailu

Keväällä istutin lapsenlapsilta tarpeettomaksi jääneeseen hiekkalaatikkoon Auringonkukkia. Siemenet itivät lähes kaikki ja kasvua on ollut kiva seurata. Nyt varsista pisimmät ovat lähes 180 cm pitkiä. Ne ovat vankkoja eikä niitä ole täynyt tukea. Nyt on meneillään kilpailu aikaa vastaan. Ehtivätkö kukat aueta ennen hallan tuloa. Oikeastaan en tiedä ovatko Auringonkukat hallanarkoja, tämä on ensimmäinen kerta, kun niitä istutin. Joissakin nupuista näkyy jo hieman keltaista, suurin osa on vielä aivan supussa. Toivon kovasti, että kukat ehtivät aueta ennen kasvukauden loppua. 

Kokonaisuutena kasvukausi on ollut mahtava. Kaikki istuttamani kasvit ovat kasvaneet hyvin ja tuottaneet satoa erinomaisesti. Erityisesti on nyt mainittava juurekset. Punajuuret ovat mahtavia, porkkanat makeita ja siput ennätyssuuria, ison nyrkin kokoisia, samoin perunat. 

Erikoinen on kesä ollut säiden suhteen. Välillä viikkokaupalla kuumaa ja kuivaa. Sitten yhtäjaksoista sadetta ja kylmää ja taas kuivaa. Ilmeisesti kuivuus on vienyt sienet. Kesänaapuri ajoi pihaan. Hän tuli kysymään: "Missä on sienet?" Niitä ei ole. Tatit eivät ole ilmaantuneet lainkaan, haperot vähälukuisia, samoin rouskut. Edes kangasrousku, joka on täällä yleensä runsaskasvuinen, ei sitä nyt ole. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti