tiistai 2. syyskuuta 2014

Jumalten ruoka oli pettymys

Useana syksynä olen etsinyt männyntuoksuvalmuskaa, sientä jota aikanaan pidettiin jumalten ruokana. Sienestä maksetaan kuulema satoja jopa tuhansia euroja kilolta. Erityisesti japanilaiset ovat sienestä kiinnostuneita. Japanissa matsutakea pidetään kallisarvoisena herkkuna. Se on kuulunut 1200 vuoden ajan japanissa herkkupöydän ruokalistaan. Aikaisemmin sen syöminen oli sallittua vain keisarin hoviin kuuluville. Muille sienen syömisestä oli uhkana ankara rangaistus. Sieneen liitetään myytti sen sukupuolista halukkuutta ja mieskuntoa lisäävästä vaikutuksesta. 

Vuonna 2002 sienen tieteelliseksi nimeksi vahvistettiin tricholoma matsutake (suomeksi mäntysieni). Vaihtoehto nimeksi oli nauseosum, joka suomeksi on oksettava. 

Lauantaina 30.8. löysin matsutakeja samalta mäntykankaalta, josta keräsin herkkutatteja. Otin muutaman sienen koriini tutustumista varten. Kokemus oli kaikkea muuta kuin miellyttävä. Tuoksu oli niin voimakas, että en oksentanut, mutta sain päänsäryn sieniä siivotessani. Sen jälkeen pilasin sieniruokani lisäämällä siihen pari tuoksuvalmuskaa. Löytämissäni ruokaohjeissa suositellaan sienen valmistukseen mm. paistamista. Kokemukseni mukaan sieni jää paistettaessa kovahkoksi ja sitkeäksi. Maku on voimakas ja erikoinen, ei minun mieleiseni. Männyntuoksuvalmuska on sieni, jota jokaisen täytyy itse kokeilla, tietääkseen pitääkö siitä vai ei. Rahallistakaan arvoa matsutakella ei minulle ole, koska tällä alueella ei ole tukkuostajia eikä ravintoloita, jotka ostaisivat sieniä. Minun puolestani matsutaket saavat jäädä metsään. 

Etualalla herkkutatit ja taustalla matsutaket. 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti