torstai 18. kesäkuuta 2015

Juhannus

Vuosi sitten juhannuksena kävi halla kasvustoissa. Mansikan kukatkin olivat kuuran peitossa ja perunan alut mustina. Kasvit selvisivät siitä kuitenkin ja tuottivat ihan normaalin sadon. Kasvi, joka ei toivu hallan kourista on kotkansiipi. Se ei kasvata hallan jälkeen uusia versoja, sen heleä vihreys on menetetty loppukesäksi.
Tänä kesänä kasvustot ovat kärsineet jatkuvista sateista, kovista tuulista ja kylmästä ilmasta. Valkeat harsot kasvimaalla vain lepattavat tuulessa. Mansikka ei vielä kuki ja korvasienetkin nousivat vasta viime ja tällä viikolla. Yleensä niitä kerätään heti keväällä. Tänään auringon taas paistaessa avasi suopursu kukkansa, tuoksumaan juuri juhannukseksi. Niitä kuvatessani huomasin myös muutaman pölyttäjän. Lähinnä ympärilläni pyörivät ötökät olivat hyvin pieniä itikoita tai hyttysiä, kuka mitenkin haluaa niitä kutsua. Muutama mantukimalainen oli myös löytänyt jo suopursujen luokse. Pölyttäjiä pitäisi ilmaantua paljon enemmän, että nyt kukassa olevat marjat voivat kehittyä kunnolla. Olen joskus kuullut, että esim. hyttynen on liian pieni lakan pölyttämiseen. Tulee vain sellaisia muutaman keltaisen pallukan luumarjoja.

Suopursu avasi kukkansa juhannukseksi.

Sianpuolukka kukkii. Se on voimakas rohtokasvi, jossa on myös myrkyllisiä aineita. Sitä voi käyttää myös värjäykseen, siitä saadaan mustaa ja harmaata väriä.

Näin komeasti kukkii puolukka. Ei kannata sotkea puolukkaa ja sianpuolukkaa keskenään.



Korvasienikasvusto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti