sunnuntai 23. elokuuta 2015

Mihin ovat sienet kadonneet ja muita havaintoja!

Asiantuntija osaisi varmaan selittää miksi tänä vuonna on huono sienisato. Minä voin vain ihmetellä miksi näin sateisena kesänä ei nouse mitään sieniä, ainakaan täällä lähialueella. Olen kiertänyt useaan kertaan kaikki tuntemani hyvät sienipaikat, mutta ei mitään. Eivät nousseet mielisieneni, haperot. Vain muutaman tatin on yhytttänyt sekä joitakin haapa- ja karvarouskuja. Kangasrouskuja on vähän enemmän kuin edellä mainittuja. Ainuttakaan kehnäsientä ei ole löytynyt. Nyt olen luovuttanut, en enää lähde metsään korien kanssa. 




Sorsastus
Olen sen sijaan käyskennellyt kodin lähistöllä kameran kanssa. Soutamaan ei parina päivänä uskaltautunut, kun innokkaat linnustajat valtasivat kotilahden. Minusta tuntuu kummalliselta, että he tulevat niin lähelle asuntoa. Istuin rantakeinussa ja huomasin naamioituneen miehen seisovan aivan vastapäätä puskassa. Vähän kauempana oli soutumies ja koira juoksi pitkin luhdan reunaa. Matkaa lahden yli taitaa juuri ja juuri olla vaadittu 150 metriä.

Ruoste kuusissa

Muutaman viikon ajan on järven pinnassa ollut ikävän näköistä mönjää. Aluksi se oli oikeastaan kauniin ruosteen ruskea ohut kerros vedessä. Nyt se on muuttunut harmahtavaksi paksuksi kerrokseksi pitkin rantoja. Metsäntutkimuslaitoksen sivuilta luin, että kyseessä on suopursuruoste, joka kellastuttaa kuusten nuoret versot ja lentää sitten tuulen mukana itiöinä mm. järven pinnalle. Samanlainen ilmiö oli muutama vuosi sitten. Toivottavasti pitää taas paussia, koska sain sen käsityksen, että ilmiö on vaaraton ihmisille sekä kuusille. Kuitenkin jos ruoste toistuu useana vuotena
peräkkäin saattavat kuuset vaurioitua. 













Ei kommentteja:

Lähetä kommentti