torstai 21. maaliskuuta 2013

Kevätseuranta

Taas se alkoi, kevään edistymisen seuranta. Usea luontojärjestö ja Yle yhdessä ovat jo useita vuosia järjestäneet seurannan. Omat muistiinpanoni alkavat vuodesta 2004. Sinä vuonna näimme joutsenet ensimmäisen kerran 29.3. Joutsen on ensimmäinen tulija muuttolinnuista. Viime vuonna joutsen näyttäytyi 16.3.  Tänä vuonna Kevätseurannan aloitusviikonloppu oli 16.-17.3. Meillä täällä ei ollut mitään ilmoitettavaa. 

Lisästeitoja Kevätseurannasta on saatavilla Luonto-Liiton sivuilta www.kevatseuranta.fi/ . Nykyään omia havaintoja on helppo lähetää käyttämällä sähköisiä palveluilla sekä seurata tapahtumia kartalla.

Tämä blogi on saanut alkunsa tästä kevään edistymisen tiiviistä seuraamisesta. Aloitin viime vuonna oman päiväkirjan pitämisen. Sen nähdessään tyttäreni ehdotti, että siirtäisin tiedot blogiin, jotta voivat lapsenlasten kanssa seurata mitä mummolassa tapahtuu. Ne muistiinpanot olen kuitenkin onnistunut hävittämään. Onneksi kevään tapahtumat toistuvat jokseenkin samanlaisina vuodesta vuoteen. Samat linnut saapuvat, lumet sulavat, vesi nousee järvessä, kasvit ja eläimet heräävät horroksestaan. Silti jokainen kevät on erilainen, siksi vertailu on joskus antoisaa, kuten joutsenesimerkki yllä osoittaa.

Tänään valoisa aika on siis hitusen pidempi kuin eilen. Kevätpäiväntasaus oli eilen. On kiva herätä valoisaan aamuun. Sekin kuitenkin muuttuu 31.3. kun kellot siirretään kesäaikaan. Tunti ei paljon valoisuuteen vaikuta, mutta kyllä aamuvirkut sen muutoksen huomaa. Minusta koko kesäajasta voitaisiin luopua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti