maanantai 4. toukokuuta 2015

Hitaasti etenee kevät

Talvella satanut runsas lumi ei tahdo sulaa. Kainuu on lisäksi saanut Vapun aikaan ja vielä keran sen jälkeenkin uutta valkeaa lunta oikein roimasti. Uusi lumi kuitenkin sulaa yllättävän nopeasti, kun aurinko helottaa ja lämpö nousee yön pakkasen jälkeen. Äsken säätiedotus lupasi ensiyöksi 5 astetta pakkasta, mutta päivälämpötilaksi jo 5-10 astetta seuraaviksi päiviksi. Sellaisen lämmön jo luulisi sulattavan kovaksi painuneen vanhan lumenkin meidän pihasta. Odotan niin kovasti, että pääsen haravoimaan ja laittamaan siemeniä kasvihuoneeseen. Kasvimaalle ei pitkään aikaan ole asiaa, vaikka nostimmekin jo siemenperunat kuopasta itämään.

Kajaaniin on meiltä matkaa 150 km. Lähdimme aamulla klo 8 maissa ajamaan pitkin valkean lumen peittämää tietä. Ohut lumikerros ehti sulaa jo ennen kuntakeskusta, mutta 5-tien varrellakin oli vielä runsaat lumikinokset. Kajaanissa lunta ei näkynyt ja vedet olivat auki. Meillä voi vielä käydä pilkillä. Noinkin lyhyellä matkalla olivat erot kevään edistymisessä suuret.

Vapunaattona 30.4. oli maassa 11 cm uutta valkea lunta.

Seuraavana päivänä lumi oli sulanut jo puista. Joki on auki ja kosken voimakas pauhu kuuluu pitkälle. Kuva otettu 1.5.
Meidän uima-alla eli tuo mutka laiturin edessä on täyttymässä. Pian pääsee uimaan, jos uskaltautuu hyiseen veteen jäälauttojen kanssa. Telkät ja sinisorsat uiskentelevat joessa. Ne vahtivat tiiviisti tuttuja pesäpaikkojaan, ettei vaan kukaan valloita sitä. Kuva otettu tänään 6.5.15

26.4. oli aivan upea auringonpaiste. Pilkimme useita tunteja. Nuotio piti laittaa jäälle, koska rutikuivaan metsään ei tulia uskalla laittaa.
Tämä kuva on napattu 6.5. omalta pihamaalta. Lumi näyttää nyt sulavan nopeasti ja pihalla on jo suuria pälviä. Pystyin jopa haravoimaan tien pieliä. Lumi on sulanut kokonaan vain auratuilta alueilta.
Pääsiäisenä 6.4. oli kova hankiekeli. Edellisenä päivänä olivat joutsenet kuitenkin jättäneet jälkensä lammen jäälle.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti