torstai 14. toukokuuta 2015

Tulvat

Parina viime päivänä on tiedotusvälineissä kerottu ja näytetty kuvia tulvista pohjoisessa Suomessa. Kodistani noin 50 km pohjoisempana Hossassa on kuulema laiturit ja veneet vaarassa. Vettä on siellä enemmän kuin vuosikymmeniin. Meillä tilanne ei ole ainakaan vielä mitenkään uhkaava, vaikka vesi onkin järvessä noussut valtavalla voimalla ja nopeudella. Vielä mahtuu vettä Kiantaan, kuten eräs fbkaveri totesi.

Viime yönä jäät olivat lähteneet järven selältä. Jään on täytynyt olla ihan höttöä, kun noin helposti lähti. Ei tuulta, ei auringonpaistetta mutta kylläkin taivaalta vettä.

Koivut ovat jo aivan pienellä hiirenkorvalla, peltokortteen itiötähkät ovat nousseet ja keväpiippo aukaisee pian vaatimattoman näköiset kukkansa. Puutarhakasveista krokukset jo kukkivat ja narsissien varret nousivat kuin taikaiskusta maan päälle. Edellisenä päivänä niiden päällä oli vielä lumikerros. Raparperin alut henkuvat punaisina mustasta mullasta, samoin lipstikan alut.

Myyriä on paljon joka paikassa. Ne ovat myllänneet kasvimaat ja kukkapenkit. Valkoapila näyttää olevan niiden herkkua. Kaikki on syöty maan tasalle ja osa istutuksista on kaivettu ylös maasta. Yleensä kasvit ovat kuitenkin sitkeitä uusiutumaan, joten pidän peukkuja.

Valkoiset möykyt eivät ole jäätä vaan vaahtoa, joka ajautuu virran mukana läheiseltä koskelta. Koski on toistaiseksi pysynyt uomassaan, mutta vauhtia ja kovaa pauhua koski pitää.


Pelkokortteen itiötähkiä ja ruusujuuren alkuja.

Lipstikka.

Narsissit.

Sipulit on kaivettu ylös ja niitä on kerätty tällaisiin kasoihin ympäri kukkaketoa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti