sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Kevätseurantaa

Kymmenen vuotta olen osallistunut Luonto-Liiton kevätseurantaan. Seuranta alkoi virallisesti viikonloppuna 15.-16.3.14. Luonnossa liikkuja tekee jatkuvasti havaintoja. Lauhan ilman 13.3. aikana hiihtelin lähes olemattomilla hangilla pitkin metsänlaitoja tutkien muurahaispesiä. Silloin ne olivat jo vapautuneet lumipeitteestä, mutta mitään elämää ei vielä ollut päällepäin havaittavissa.


Suolla olivat määttä jo osin paljaana 13.3. Yöpakkanen mahdollisti kuitenkin hiihtämisen  joka paikassa. 

Karpalot olivat tulleet esiin lumen alta 13.3.

Pikkulinnuistakin on kovain vähän havaintoja, koska emme ruokkineet niitä tänä talvena. Lintujen seuraaminen ruokintapaikalla on mukavaa puuhaa. Varsinkin talitiaisten rohkeus, uteliaisuus ja toiminta kävi kuitenkin liian haitalliseksi. Ne ottivat terassimme tuhonsa kohteeksi. Niille kelpasi taottavaksi kynttilät, kalusteet, parvelle unohtuneet pahvilaatikot. Sänkyvaatteita eikä pyykkiäkään voinut jättää  narulle, koska heti niissä oli reikiä ja sisukset pursuivat ikävästi ulos. Vaikka olisi kaiten muun voinut välttää, niin ei lintujen ulosteilta. Sitä oli joka paikassa terassilla, joten linnuista oli päästävä eroon. 

Tänään tein ensimmäisen ensihavainnon Luonto-Liiton sivuille. Hiihtelin hiljakseen karhealla lumella ja huomasin kaksi laulujoutsenta vasta, kun ne lensivät aivan lähellä yläpuolellani. Jostain läheltä ne lähtivät lentoon, koksa olivat niin matalalla. Isot linnut eivät saa korkeutta siipiensa alle nopeasti eivätkä käännä suuntaa ketterästi, kuten pienemmät linnut. Suksien kahinasta huolimatta kuulin niiden siipien iskut ja kaakatuksen. Liekö tervehtivät minua vai huusivat, että häiritsin meidän rauhaa. 
Kymmenen vuoden aikana joutsenet ovat tulleet lahdelle neljä kertaa maaliskuussa. Vuonna 2012 ne tulivat vielä aikaisemmin kuin tänä vuonna eli 17.3.12. 

17.3. järvellä oli tämän näköistä. Peilikirkasta jäätä n. 40 cm ja liikkuminen vaikeaa. Ensimmäisen kerran  yli 40 vuoteen olimme verkoilla mönkijällä. Moottorikelkan tela ei toiminut liukkaalla jäällä. 
Tältä näytti jäällä tänään, sunnuntaina 23.3. Lunta satoi  perjantaina  21.3. yli kymmenen cm. Tässä joutsenet lensivät ylitseni kovaäänisesti kaakattaen. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti