perjantai 28. syyskuuta 2012

Talven odotus

Luonto valmistautuu talven tuloon. Kurjet ovat muuttaneet jo viikkoja sitten. Täällä harvoin näkee kurkiauroja. Vain pienet kurkiparvet pysähtyvät luhdalla. Niiden huudot kuuluvat kilometrien päähän. Keväisin kurjet tuntuvat toittovan riemua paluusta pesintäpaikoille, onkohan syksyn töräykset lähdön riemua vai ikävää? Hanhet tekivät myös kovaäänisen ylilennon viime viikolla. Isoista linnuista vain joutsenet vielä sinnittelevät kylmenevässä säässä. Kerran olen nähnyt kahden joutsenen lentävät etelää kohti  joulukuun alussa. Se oli pysäyttävä näky. Verkkojen nostaminen unohtui hetkeksi pakkassäässä, kun kuului ääni, joka ei sopinut siihen vuodenaikaan. Lopulta silmät huomasivat lumisen maiseman keskeltä matalalla lehtävät valkeat linnut. Pikkulinnutkin ovat hävinneet pihapiiristä. Jonnekin ne kaikki lähtevät palatakseen taas. Myös suomessa talvehtivat pikkulinnut pysyttelevät metsän suojissa kunnes talviruokinta alkaa.

Lähes kaikki lehtipuut ovat jo pudottaneet lehtensä ja luhdan ruovikko aaltoilee tuulessa oranssisena. Kesäkukistani Maurinmalva vielä sinnittelee vihreänä ja kukkivana.  Kasvimaat on käännetty odottamaan uutta satokautta, kasvihuone siivottu ja pihakalusteet viety talvisäilöön.


Maurinmalva

Tielaitos valmistautuu myös lumen tuloon. Teiden varteen on ilmestyneet punaiset kepit, jotka ohjaavat aura-auton kuljettajia. Eilen oli  pohjoissuomeen jo tullut ensilumi. Kainuuseen ensilumi tulee yleensä lokakuussa. Täällä asuessani on 8.10. tullut jo pysyvä lumi ainakin kerran. Lunta ja sen tuomaa valoisuutta oikein odottaa, jos musta syksy venyy kovin pitkäksi, kuten viime vuosina on käynyt. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti